Parkovanie na Táborisku je pre domácich čoraz problematickejšie

20.10.2011 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) - Prešovská radnica sa zaoberá problémom s parkovaním na uliciach v mestskej časti Táborisko. V poslednom čase sa totiž množia sťažnosti obyvateľov, že počas dňa nemajú šancu zaparkovať pri svojich blokoch či rodinných domoch.
Ulice susediace so širším centrom mesta využívajú na parkovanie nielen vodiči, ktorí do Prešova prichádzajú z iných miest a obcí a nechcú platiť parkovné, ale cez deň tu stoja aj autá ľudí, ktorí v centre alebo jeho blízkosti pracujú či vybavujú iné záležitosti.
\"Na výbor mestskej časti chodí naozaj veľmi veľa sťažností od obyvateľov. Napríklad tí z Vajanského ulice žijú v starších domoch a potrebujú zaparkovať v niektorej z blízkych uličiek, čo v podstate cez deň nie je možné,\" povedala dnes pre TASR mestská poslankyňa Janette Langová.
Doplnia, že tento problém sa v zásade týka všetkých ulíc v lokalite. Situácia sa zhoršila po spoplatnení parkovania v centrálnej časti Prešova. Podľa Langovej oveľa vážnejšie komplikácie nastali po tom, ako vlani fakultná nemocnica zaviedla platené parkovanie v celom svojom areáli.
\"Keďže táto časť mesta susedí s nemocnicou, veľa ľudí jednoducho zvolí možnosť parkovať bezplatne v týchto uličkách. To komplikuje domácim život. Preto v tom treba zaviesť nejaký systém,\" upozorňuje poslankyňa.
Situáciou sa už zaoberá aj vedenie mesta. Oddelenie dopravy zvažuje niekoľko alternatív, ktoré by mohli pomôcť zmierniť tlak dopravy na spomínané ulice.
Prednosta mestského úradu v Prešove Branko Benko pre TASR povedal, že v stredu (19.10.) sa uskutočnilo ďalšie pracovné stretnutie, ktoré sa zaoberalo týmto problémom. \"Diskutujeme o možnostiach, prípadne o kombináciách spôsobov parkovania v tejto časti mesta. Do úvahy ako optimálne riešenie prichádza zavedenie rezidenčných kariet, na ktoré by mali nárok iba občania, ktorí v tejto časti bývajú,\" uviedol prednosta.
Dodal, že tí vodiči, ktorí tu nemajú trvalý alebo prechodný pobyt, by za parkovanie platili. Uvažuje sa o jednom eure na deň. \"Sú tu návrhy, ktoré prichádzajú do úvahy, aj v prípade vytvorenia ďalších miest na parkovanie. Tie však musia byť schválené príslušnými odbormi a políciou. Zatiaľ je všetko v pracovnej verzii,\" konštatoval prednosta.
 

Vyberte región

mark